Tisková zpráva LibreOffice 24.2

LibreOffice 24.2 Community je k dispozici pro všechny operační systémy

Berlín, 31. ledna 2024 LibreOffice 24.2 Community, nové hlavní vydání svobodného, dobrovolníky podporovaného kancelářského balíku, které je poprvé označeno podle nového číslování založeného na roku a měsíci (RR.M), je k dispozici na stránce https://cs.libreoffice.org/download, a to pro systémy Windows (Intel, AMD a ARM), macOS (Apple a Intel) a Linux. Nové číslování pomůže uživatelům udržovat přehled o tom, zda mají instalaci LibreOffice aktuální.

LibreOffice je jediným otevřeným kancelářským balíkem, který je funkčností srovnatelný s nejrozšířenějším produktem tohoto typu. Nabízí řadu možností přizpůsobení uživatelského rozhraní, aby vyhovovalo potřebám uživatelů, ať už jsou zvyklí na tradiční, nebo moderní podobu.Toto rozhraní dokáže na různě velkých obrazovkách efektivně využít většinu místa a zajistit, aby bylo co nejvíc funkcí dostupných jedním či dvěma kliknutími.

Největší výhodou LibreOffice je ve srovnání s jinými kancelářskými balíky jeho jádro nazvané LibreOffice Technology, jednotná softwarová platforma pro všechna prostředí: desktopové, cloudové i mobilní. Proto může LibreOffice nabídnout uživateli pohodlnější práci, a co je velmi podstatné, umožňuje vytvářet totožné – a skvěle interoperabilní – dokumenty založené na dvou standardech ISO: prvním je otevřený ODF (formáty ODT, ODS a ODP) pro uživatele dbající na kompatibilitu a vyžadující plnou kontrolu nad svými dokumenty, druhým proprietární OOXML společnosti Microsoft (DOCX, XLSX a PPTX).

Nejdůležitější novinky v LibreOffice 24.2 Community

Obecné

• Ve výchozím nastavení je zapnuto ukládání informací pro automatickou obnovu a vytváření záložních kopií. To zmenšuje riziko ztráty obsahu dokumentů u nováčků, kteří neznají nastavení LibreOffice.

• Byly opraveny rozličné možnosti na liště karet, včetně mnohých vylepšení nabídek, lepšího náhledu tisku, správného návratu přizpůsobeného rozvržení na výchozí stav a pokročilého použití přepínačů. To vše usnadňuje práci uživatelům zvyklým na uživatelské rozhraní z Microsoft Office.

• V rozbalovacím seznamu Vložit speciální znak se nově zobrazuje popis vybraného znaku (stejně jako v tipu nápovědy po najetí na znak).

Writer

• Právní“ číslování seřazených seznamů: určitá úroveň seznamu používá pro všechny své číslované části arabské číslice.

• V komentářích lze nyní nastavovat styly, výchozím je styl odstavce Komentář. To usnadňuje hromadnou změnu formátování všech komentářů nebo umožňuje rozlišit různé typy komentářů.

• Z různých hledisek byla vylepšena podpora vícestránkových plovoucích tabulek: překryvy, ohraničení, poznámky pod čarou, obtékání na všech stránkách a související úpravy uživatelského rozhraní.

Calc

• Na kartu Funkce na postranní liště bylo přidáno nové vyhledávací pole.

• Ve formátu ODF je podporováno a ukládáno několik nových vědeckých formátů čísla: s vloženým textem (s formátem čísla např. ###.000 E0); s exponentem malým písmenem (např. ###.000e0); s exponentem s „?“ místo „0“ (např. 0.00E+?0).

• Zvýrazňuje se řádek a sloupec odpovídající aktivní buňce.

Impress a Draw

• V Impressu byla doplněna podpora pro kapitálky.

• Nastavení Obrazovka přednášejícího a Dálkové ovládání se přesunula z Nástroje > Možnosti > LibreOffice Impress do dialogového okna Prezentace > Nastavení prezentace, v němž byly vylepšeny popisky a rozvržení.

• Několik změn a oprav u šablon: přidány a vylepšeny byly různé zástupné texty; opraveno pořadí snímků; sjednoceno formátování a písma; opraveny styly a jejich hierarchie; zlepšena shoda s formátem ODF; zjednodušeno používání šablon v  jiných jazycích než v angličtině; opraveno použití chybných písem v asijských jazycích a jazycích s komplexním rozvržením.

Zpřístupnění

• Několik významných zlepšení v API pro zpřístupnění, která umožňují čtečkám obrazovky správně zprostředkovávat pozici myši a dialogová pole.

• Upravená správa rolí a atributů textu či objektů v API IAccessible2, zlepšující jejich prezentaci čtečkami obrazovky.

• Stavové řádky jsou v dialogových oknech označovány odpovídající rolí, díky čemuž je mohou čtečky obrazovky správně rozpoznávat. Některé typy zaškrtávacích polí lze nově přepínat mezerníkem.

Zabezpečení

• V dialogovém okně Uložit s heslem se nyní zobrazuje síla hesla, k jejímuž určení se používá knihovna zxcvbn-c.

• Nový způsob šifrování zaheslovaných souborů ODF, který je rychlejší, lépe skrývá metadata a je odolnější vůči podvržení a útoku hrubou silou.

• Texty v možnostech okna týkajícího se zabezpečení maker jsou jasnější a přesně vysvětlují, co je a co není povoleno.

Úplný seznam a popis novinek naleznete v poznámkách k vydání [1].

Přispěvatelé do LibreOffice 24.2 Community

Novinky v LibreOffice 24.2 Community připravilo 166 vývojářů: 57 % commitů do zdrojového kódu vytvořilo 50 zaměstnanců tří firem zastoupených v poradním výboru TDF – Collabora, allotropia a Red Hat – či jiných organizací, o 20 % se zasloužilo 8 vývojářů TDF a zbývajících 23 % pochází od 108 jednotlivých dobrovolníků.

Kromě toho je dalších 159 dobrovolníků podepsáno pod změnami týkajícími se lokalizace do 160 jazyků, přičemž za nimi stojí stovky dalších lidí připravujících překlady. LibreOffice 24.2 Community je k dispozici ve 120 různých jazykových verzích, což je víc než u jakéhokoliv jiného svobodného či proprietárního softwaru. Díky tomu jej může ve svém mateřském jazyce používat přes 5,5 miliardy lidí, dalších 2,4 miliardy lidí pak ve svém druhém jazyce (L2).

LibreOffice pro podniky

Společnostem, které chtějí LibreOffice provozovat profesionálně, TDF doporučuje využít partnery poskytované aplikace ze skupiny LibreOffice Enterprise, určené pro desktopové, mobilní či cloudové prostředí a nabízené spolu řadou dalších funkcí a služeb s přidanou hodnotou. Mezi ně patří možnosti dlouhodobé podpory, profesionální pomoc, vývoj na míru a další výhody jako smlouvy SLA: https://cs.libreoffice.org/download/libreoffice-v-podnicich.

Každý řádek kódu, který programátoři partnerských společností napíší pro své zákazníky z řad podniků, je sdílen s komunitou v hlavním repozitáři, a tím se vylepšuje společná platforma LibreOffice Technology.

Produkty vyvinuté na platformě LibreOffice Technology jsou k dispozici pro všechny hlavní desktopové operační systémy (Windows, macOS, Linux a ChromeOS), pro mobilní platformy (Android a iOS) a pro cloud.

Migrace na LibreOffice

Nadace The Document Foundation připravila migrační protokol pomáhající podnikům přejítproprietárních kancelářských balíků na LibreOffice. Protokol předpokládá nasazení podnikům určené verze s dlouhodobou podporou (LTS) spolu s poradenstvím a školeními zajišťovanými certifikovanými profesionály, kteří nabízejí služby s přidanou hodnotou a ucelená řešení. Bližší informace: https://cs.libreoffice.org/get-help/professional-support.

LibreOffice – díky svému vyspělému zdrojovému kódu, bohaté sadě funkcí, silné podpoře otevřených standardů, výborné kompatibilitě a dlouhodobé podpoře od certifikovaných partnerů – představuje ideální řešení pro organizace, které chtějí znovu získat kontrolu nad svými daty a chtějí se zbavit závislosti na proprietárních dodavatelích, produktech a formátech.

Interoperabilita s balíkem Microsoft Office

LibreOffice 24.2, verze využívající platformu LibreOffice Technology pro kancelářskou práci v desktopovém, mobilním i cloudovém prostředí, přináší řadu vylepšení a novinek zaměřených na uživatele, kteří sdílejí dokumenty s balíkem MS Office nebo z tohoto balíku přecházejí. Tito uživatelé by se měli o nové verze zajímat pravidelně, jelikož vývoj jde rychle kupředu a každá nová verze představuje znatelné zlepšení oproti předchozí.

Několik nejvýznamnějších novinek:

• Writer: při importu záhlaví či zápatí první stránky ve formátu OOXML se nyní první stránka nastavuje ve stávajícím stylu stránky místo toho, aby se pro ni vytvářel speciální nový styl.

• Writer: vylepšena byla interoperabilita s aplikací Microsoft Word u šablon určených pro texty v japonštině.

• Writer: vylepšený import „kreslicího plátna“ z dokumentů DOCX: spojnice jsou již importovány jako opravdové spojnice (nikoliv v podobě tvarů), jednoduché tvary, např. elipsy, jsou importovány jako tvary OOXML (text uvnitř takového tvaru lze zalamovat) a u tvarů jsou podporovány vícebarevné přechody, barvy motivu vzhledu a efekty záře.

• OOXML: podpora rozšíření SVG OOXML, které naimportuje obrázek SVG (prvek svgBlip) místo formátu PNG a vyexportuje jej jako obrázek SVG spolu se záložním obrázkem PNG, který se použije v aplikacích nepodporujících prvek svgBlip (starší verze MS Office).

LibreOffice nabízí nejvyšší úroveň kompatibility v oblasti kancelářských balíků, od nativní podpory formátu Open Document (ODF) – který předčí proprietární formáty svou bezpečností a robustností – přes vynikající podporu souborů MS Office až po filtry pro celou řadu dříve používaných formátů.

Soubory Microsoftu neodpovídají schválenému standardu ISO a stále využívají proprietární formát se značně komplikovanou vnitřní strukturou, který byl organizací ISO označen v dubnu 2008 jako nedoporučený. To způsobuje problémy uživatelům, kteří jsou přesvědčeni, že používají skutečně otevřený a standardní formát.

Dostupnost LibreOffice 24.2 Community

LibreOffice 24.2Community lze stáhnout ze stránky https://cs.libreoffice.org/download. Minimálními požadavky jsou u proprietárních operačních systémů verze Microsoft Windows 7 SP1 a Apple macOS 10.15. Produkty pro Android a iOS využívající LibreOffice Technology jsou uvedeny zde: https://cs.libreoffice.org/download/android-viewer.

Uživatelé, kteří upřednostňují spolehlivost aplikace, by měli sáhnout po stabilní verzi, v níž jsou nové vlastnosti dostatečně odladěny. The Document Foundation pro ně spravuje řadu LibreOffice 7.6 s aktuální verzí 7.6.4 Community, do níž se promítlo několik měsíců opravování chyb.

The Document Foundation neposkytuje technickou podporu, uživatelé však mohou požádat o radu komunitu dobrovolníků, a to v e-mailové konferenci nebo na webové stránce Ask LibreOffice: https://ask.libreoffice.org, v češtině a slovenštině na: https://ask.libreoffice.org/c/czech-and-slovak.

Uživatelé LibreOffice, zastánci svobodného softwaru a členové komunity mohou podpořit The Document Foundation finančně na stránce https://cs.libreoffice.org/donate.

[1] Poznámky k vydání: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/24.2/cs

Materiály k tiskové zprávě